среда, 16. април 2008.

Kult konvergencije, bežično povezivanje i mobilna televizija - glavni trendovi



Vesna Roganović - casopis "Danas"
Otvarate bocu a čep počinje da komentariše vašu sklonost piću i navike konzumiranja alkohola.
U ovom pametnom otvaraču, koji je demonstriran u okviru Internacionalnog samita CEBIT-a, nalazi se mikroprocesor, jedan od 50 milijardi sličnih koji danas procesuju u svetu, što našu planetu čini sve zavisnijom od nevidljivih bitova i čipova. Deset mikroprocesora po glavi stanovnika, malo li je?
I ovogodišnji CEBIT, dakle, obilovao je iznenađenjima i inovacijama koje će čovekovu zavisnost od digitalnih sprava, ili pak megaservera i netvorka učiniti još neumitnijom i većom.
CEBIT, sa svojih

37 hala izložbenih čuda koje je predstavilo preko 6300 izlagača iz celog sveta ponudio je i niz nagoveštaja u kom smeru će se glavni tehnološki trendovi zaputiti, u narednim godinama, ako ne i deceniji.

U tom smislu, jedna od ključnih, kultnih reči ovogodišnjeg CEBIT koji se, posle sedam dana trajanja, od prošlog četvrtka, kada ga je svečano otvorila kancelar Angela Merkel, danas završava u Hanoveru, jeste "konvergencija". Kako je to jedan analitičar definisao, reč je o tome da sa što manje uređaja obavimo što više različitih komunikacija - govornih, slanja poruka, pošte, prijema muzike, videa, TV programa, snimanja, fotografisanja, četovanja, blogovanja... prvenstveno služeći se što manjim, prenosnim uređajima, veličine, otprilike, megamobilnih

aparata.

I fiksna telefonija se digitalizuje, Voice of IP je nova mogućnost za povezivanje svih kućnih uređaja, od televizora, do šporeta, uz pomoć digitalnog kućnog bežičnog telefona, dakako, bežičnim putem, u šta su se mogli uveriti posetioci Simensovog štanda koji je svoje bežične module uspešno

demonstrirao kako za privatnu, tako i za industrijsku namenu.

Digitalizovao se i popularni voki-toki. Njegov pronalazač, Motorola, lansirala je dva takva modela DTR2450 i 2430 lane u SAD, i to su zasad jedini digitalni voki-toki uređaji na svetu. Novi digitalni radio-prijemnici proširuju mogućnosti kako pojedinaca tako i timova, uključuju i SMS poruke i

Rapsodija u plavom: Detalj srpskog štanda sa 14 izlagača

forvardovanje poziva. Ti uređaji rade na frekvenciji 2.4 GHZ baš kao i Blutut, a koja je slobodna za korišćenje, ne ometajući druge uređaje, tvrde predstavnici Motorole.




MOBILNA TELEVIZIJA POSTAJE INTERAKTIVNA
Jedan od nosilaca novog konvergentnog stila je mobilna TV. Ove godine, svi su se utrkivali da predstave mobilnu televiziju sa što više zasenjujućih opcija.
Nokia, je, recimo, predstavila svoju N92, koja će se na tržištu pojaviti tokom ove godine. Ovaj uređaj ima digitalni video brodkasting, ugrađen tjuner kao i pristup elektronskom TV vodiču kroz program.
LG je predstavio svoj LG-V900 mobilni aparat, koji ima rotirajući ekran tako da ako ga okrenete za 90 stepeni, dobijate horizontalnu sliku za gledanje

Nokia N92

TV programa. On koristi digitalnu multimedijalnu brodkasting tehnologiju DMBT, baterije u njemu omogućuju tri sata neprekidnog gledanja TV programa i može da sačuva jednočasovni snimak nekog TV prenosa. Samsung je, po najavi svog predsednika, Kite Lija, posle lansiranja svog mobilnog SMBT telefona za korejsko tržište, već u pregovorima sa nemačkim i francuskim operaterima kako bi svoju mobilnu TV tehnologiju lansirao i na ovim tržištima. To su pre svega modeli SGH-P900 i SGHP910.

Među igrače u ovoj novoj oblasti mobilne telefonije, umešao se i Benq-Mobile, koji je između ovog i lanjskog CEBIT-a otkupio Simensovu mobilnu telefoniju, i nastupaće narednih nekoliko godina i sa ovim proizvodima pod zajedničkim bred-imenom Benq-Simens.
Sam Simens je, međutim, u susret svetskom prvenstvu u fudbalu, takođe ponudio bežične

Tevefonija sve bliža: Demonstracija mobilne televizije na Simensovom štandu

aplikacije za ovu vrstu mobilne "tevefonije" demonstrirajući svoja rešenja za mobilnu TV na svom štandu. Pošto konekcije mobilnog telefona, u ovoj verziji deluju kao povratni kanal, TV na mobilnom telefonu postaje interaktivna i učesnici mogu direktno da se uključe u TV program, recimo, kvizova, da glasaju i sl. Ovo rešenje, međutim, vodi računa i o dimenzijama ekrana, te će, recimo, prilikom prenosa fudbalskih utakmica, slika lopte biti zumirana, kako ona ne bi bila nevidljiva tačka na ekrančiću, i taj zumirani snimak njenog kretanja, sa malim odlaganjem odmah će biti emitovan "gotov uživo". Rukovanje je jednostavno, uz pomoć elektronske olovčice. Navijači, spremite se!

Drugi veliki

Sačuvati privatnost: RFID tagovi i čitači

događaj na ovogodišnjem CEBIT su sve manji prenosni PC, laptopovi, lajfbukovi etc. Naravno, sa sličnim mogućnostima i usavršenim funkcijama kao i mobilni telefoni.

Konvergencija je umešala prste i kod novog Tošibinog HD DVD noutbuka, prvog koji ima ovakav DVD drajv na svetu. HD DVD je sledeća generacija DVD tehnologije, a Tošibin model Qosmio G30 može da sačuva preko 30 GB, ima potpouno integrisan TV tjuner i vrlo dobre audiovizuelne karakteristike.
Najviše govorkanja, već prvog dana CEBIT, privukao je Majkrosoft, ponudivši svoj novi prenosni PC projekat pod imenom Origami.
Zajedno sa Samsungom, gigant iz Redmonda na sva zvona najavljuje svoj ultraprenosivi PC, veličine 7-inčnog tačskrina, sa 40 gigabajta hard drajvom jačine 40 gigabajta. Ovaj mini-noutbuk ima i INTELCELERONOV procesor, koristi tablet-verziju Windowz XP programa, wi-fi blutut preko kojeg komunicira, a ima i karticu preko koje može da se poveže na mrežu mobilne telefonije radi prenosa podataka.

Origami: Saradnja Majkrosofta i Samsunga

Samsung je pomogao u realizaciji prvog origami uređaja, s oznakom Q1, koji nalikuje tankoj, crnoj elektronskoj sveščici. Ova mini-sprava radi sve što i klasičan PC. Može da zameni mobilne medija-plejere, prenosne uređaje za igrice, palmtop kompjutere i noutbuk PC. Njegova početna cena biće 1000 evra.

Naravno, konkurencija ni u ovom segmentu ne sedi skrštenih ruku, pa su slične poduhvate najavili i Asustek i kineski Intel grup, koji takođe pripremaju ultraprenosive PC.









Sanja Rajkovic

Нема коментара: